0320-605 00             info@aromdekor.se

Event

Sök

Inloggad som:

Ny kund

Glömt Lösenord

Skriv in din e-postadress och klicka sedan på "Skicka". En länk för att skapa ett nytt lösenord kommer att skickas till dig.

Så påverkar kriget i Ukraina oss

SÄ pÄverkar kriget i Ukraina oss

Vi ser nu ett fruktansvärt krig som inte många kunde tro skulle vara möjligt i modern tid. Jag och mina medarbetare lider med människorna på plats i och runt Ukraina. Vi kan tyvärr inte göra mycket men alla kan göra något, vi har valt att donera peng

Vad betyder detta för tillgången på våra produkter?
Ryssland är en av väldens största exportörer av råvaror och energi, faktiskt den största exportören i världen av Urea, hela 13 % av världens behov exporterades år 2020 från Ryssland. Mängden Urea som exporteras från Ryssland är alltså betydande för hela världen.

Vi ser nu en stor risk att tillgången på Urea kan bli mycket begränsad, faktiskt så begränsad att det inte kommer finnas dom volymer som krävs i världen för att producera den mängd AdBlue som behövs för att hålla världens fordon rullande. Ferticon skrev i fredags (20220225) att estimerade årlig exportvolym av Urea från Ryssland år 2020 var 7,1 miljoner ton, nu ska köpare alltså hitta andra källor för leveranser. Då ska man också ha i åtanke att Ureaproducenter utanför Ryssland i många fall ändå är beroende av rysk naturgas.

Även andra råvaror kommer att påverkas
Etanolen har redan varit pressad på grund av större efterfrågan än tillgång. Etanol är en av råvarorna som kommer påverkas kraftigt av denna situation. Ukraina har dom senaste åren blivit en mycket viktig leverantör av råvaror som används till produktion av etanol och även matvaror tex vete där dom står för 10% av världens behov, korn 15%, majs 15% och solrosolja 45%. Vi jobbar nu intensivt med att säkra upp råvaror till vår produktion, vi kommer öka våra lager och göra allt vi kan för att minimera påverkan för våra kunder. Men med läget som är nu kan brister uppstå, vi kan också komma att bli tvingade att justera priser med kort varsel.

Ta hand om er!
Bästa hälsningar,
Christian Lundell, VD, Arom-dekor Kemi AB